torsdag 20. august 2015

porsanger

I 6 år bodde jeg her, og jeg forlot Porsanger i 1991. I sommer var jeg tilbake for første gang for å gå opp gjenngrodde stier - bokstavelig talt. I militærleiren der jeg vokste opp (Garnisonen i Porsanger) var det revet, fraflytta, gjengrodd, falleferdig og tomt. De brede stiene i skogen fantes ikke lenger, og heller ikke spor i bakken etter huset vårt. Jeg tok en del bilder på Porsangmoen og i Lakselv til en tegneserie jeg jobber med, mange av bygningene sto fortsatt, men jeg ble overrasket over hvor mange bygg som står tomme i denne delen av landet, og hvor mange hus som er fraflytta, hvor gjengrodd det har blitt (for det var jo mye mer åpent og bart da jeg var barn?) og hvor pjuskete og forfallent det var mange steder. Jeg tenkte også på hvor enormt mye PLASS det er i Finnmark og hvor lange avstandene er. 
Vi leide bil og kjørte til Trollholmsund, Stabbursdalen, Lakselv, Porsangmoen, Karasjok og til slutt til Karigasniemi rett over grensa i Finland, der vi handla kjøtt og salmiakkpastiller og alt mulig annet rart hver gang foreldrene mine fikk lønning på 80- og 90-tallet. Veldig rart å være tilbake og se de små supermarkedene, barene og ikke minst Napoli Pizzeria midt ute i ingenmannsland i Lappland, i et lite tettsted med rundt 300 innbyggere. Min samboer fra Østlandet fikk forøvrig kultursjokk! Lite visste han at det faktisk bor folk i nord, ho ho ho! 
Bildene er i tilfeldig rekkefølge fra Trollholmsund, Stabbursdalen nasjonalpark, Karasjok, Porsangmoen, Karigasniemi og Lakselv.