fredag 25. februar 2011

Foraar! Foraar! Red mig!


Skreiv Wergeland. I dag, den 25. februar 2011 er det jeg som så sårt ber våren komme og redde meg.


Tre nyanser av brunt. Er du kvinne og tar en mastergrad i design ved Kunsthøgskolen i Oslo, er sjangsen for at du har brune Andefødder ganske stor. Da disse tre snellene sto og prata i sta oppdaga jeg plutselig et merkelig sammentreff. Om de er aldri så fine og varme disse andreføddene, gleder jeg meg til vi kan bruke småsko igjen.


Seriøst. Kommer det mer snø og kulde nå, så råtner jeg opp innvendig og legger meg ut i den skitne byfonna for å la måkene hakke på meg.

Ja, det var en hyggelig fredagsmelding fra meg!

onsdag 23. februar 2011

Første sider fra boka mi


Her er noen av de første sidene i historien jeg jobber med. Driver fortsatt og finpusser format og teknikk, men det sitter bedre og bedre for hver side jeg lager.


Det er ikke alt som er helt ferdig, noen karakterer skal byttes ut (jeg tegner nye og limer dem inn via photoshop), noen farger skal byttes ut, det ska limes inn noen nye elementer og så videre.


Men akkurat nå tar jeg heller med meg erfaringene fra hver side jeg lager og gjør neste side bittelitt bedre istedetfor å flikke og flikke på den samme illustrasjonen i ukesvis.


Her er det morgestund på kjøkkenet vårt på Porsangmoen i 1989. Pappa synger bare militærsanger, det er stort sett det man gjør i militæret. (Nå kommer jeg til å få kjeft fordi jeg ljuger.)


Det mangler ei side inni her som ikke er helt ferdig, så det er ikke i riktig rekkefølge.

Jeg koser meg skikkelig med historien min nå som jeg endelig har kommet til den morsomste delen, å gi den endelig form. Men om ei uke må vi levere 7-10.000 ord som er førsteutkast på teoridelen som følger med masteroppgaven, så nå blir det hard skriving de neste 6 dagene før jeg kan kaste meg over blyanten igjen.

-------

Some of the first pages from my MA project at the Design department, KHiO (Oslo National Academy of the Arts). I`m making a graphic novel based on my childhood memories.

mandag 21. februar 2011

Daisy Dream


Statusrapport fra jakten på Daisy-serviset! Jeg (øhm, vi) synes Daisy-serviset fra Figgjo Flint er det fineste av de alle, og vi jakter stadig på nye deler. Det går trått, men vi har da fått sopa inn en del! Nå har vi to serveringsfat, 6 dype skåler, to små frokosttallerkner, ei fløtemugge, ei sukkerskål, to små kaffekopper med fat og en smørsmelter. Det finnes mye mer, og jeg har kommet over noen deler som har vært for dyre eller for slitt.


Denne sukkerskåla fikk jeg tak i etter et hett tips fra ei som hadde obeservert mange deler på Fretex Åssiden i Drammen. Hurra for blogging og jungeltelegraf!


Tekstilen har jeg kjøpt brukt på etsy. Jeg trodde bakgrunnen var blå som serviset, og tenkte at jeg skulle sy en duk og sitte der og drikke kaffi med mætsjende duk og kopp. Men bakgrunnen var grønn. Pyttsann, fin er den uansett. Må bare pønske ut hva den skal brukes til. Duk? Kjole? Kappe?


6 dype skåler ble også med hjem etter en tur på Fretex Åssiden.


Denne har samboern min finni helt av seg sjøl. Hva skal jeg kalle ham? Linnosaurmannen blir så dumt. Jeg har sett at alle kaller partneren sin for bloggnavnet sitt + at de legger til mannen på slutten. Men ikke jeg. Hva skal han hete, liksom. Triceratops? Diplodokus? Jeg får tenke litt på det der..


Min drømmetapet! Jeg har lagd meg Daisy-tapet i photoshop. Nå veit jeg at Figgjo Flint og Turi og hele den gjengen der sitter på opphavsretten til dette mønsteret, men jeg har ikke planer om å lage tapeten på ordentlig, altså. Jeg lover!


-----

Our small collection of Norwegian porcelain called Daisy produced by porcelain manufacturing company Figgjo Fajanse AS somewhere between 1949 and 1968. Still hunting for more pieces!

fredag 18. februar 2011

Hanske med hoder


Tegnehansken min har tatt på fredagsfingrene!
Jeg bruker bomullshansker når jeg tegner med bløt blyant, da gnir jeg ikke ut blyet så mye med hånda mi. Fingertuppene på fire av fingrene klipper jeg av. Sist jeg spurte etter bomullshansker på apoteket fikk jeg en 100-pakning med gummihansker. Eh, nei, ikke helt det jeg mente.

I dag tegner og tegner jeg for harde livet mens jeg hører på Sånn er livet og Språkteigen-podcaster, jeg har så langt blitt veldig klok. Jeg har lært om Cleopatra, hatkriminalitet, stressa bussjåfører og ordet "bare".

God helg!

onsdag 16. februar 2011

Alt var mye bedre før..

..også serviettene. De var selvfølgelig best under krigen.

Enhver skrotnisse med respekt for seg selv må være i besittelse av en serviettsamling! Jeg er ingen aktiv samler lengere, men kommer jeg over en dinosaurserviett er det klart jeg tar vare på den. Store deler av min gamle samling har kommet til rette, men det er fortsatt noen som mangler. Jeg tror jeg har gjemt de aller aller fineste et atomsikkert sted, men jeg husker ikke hvor! Og hvorfor i all verden har jeg delt serviettsamlinga mi i tre?


Mange av serviettene har jeg arva av mamma og bestemor. Men her stopper også min kunnskap, for jeg aner ikke hvem som er eldst eller yngst.


Jeg liker at de er litt slitte og krøllete, og det sprø papiret som er tynt som de tynneste bibelsider.


Mange rare og fine motiver.


Denne er så fin! Den er så liten og papiret så tynt at om man bretter den helt ut blir den nesten usynlig.

«Følg med videre i samlespalten! Du vil bli sjokkert over alt hun samler på!»

---------

My childhood napkin collection.

mandag 14. februar 2011

Arbeidsprosess

Siden jeg la ut et bilde av knekkebrød i går, får jeg kompensere i dag med å legge ut noen bilder fra det jeg egentlig driver med om dagen, innspurten på masterprosjektet mitt.
Jeg lager en illustrert oppvekstskildring, på godt norsk en tegneserieroman. Men det er ikke bare-bare å tegne sitt liv, jeg skal tegne 80-tallet, forsvaret og Finnmark inn i det hele. Å finne riktig illustrasjonsteknikk har tatt tid, og det tar tid å få til i virkeligheten det man har sett for seg inni sitt lille hode. Og når det hele begynner å ta form blir det uansett ganske annerledes enn det man hadde tenkt.

Men det er noe av det jeg liker best med å jobbe innenfor visuell kommunikasjon. Uansett hvor mye man planlegger et prosjekt, så tar det ofte en litt annen retning, og mange ganger blir det bedre i virkeligheten enn det man hadde tenkt! Men det er klart, noen ganger skjærer det seg..


Jeg savner alltid å se hvordan andre illustratører og serietegnere jobber, så nå skal jeg være flink å dele litt fra min prosess! Jeg tegner ganske røft med blyant (først svakt HB og så 4B), for å så fargelegge alt digitalt i photoshop. Til det bruker jeg et Wacom-brett, et digitalt tegnebrett. Her holder jeg på med å finne riktige farger som skal brukes igjennom hele kapittelet som siden er fra. Jeg veit ikke hvem han mannen på bildet er, fant det på nettet og bruker det for å finne den riktige grønnfargen.
Jeg lager dessuten konturer med blekk oppå blyanttegningen, men det har jeg ikke gjort her enda. Måtte teste bare blyant+photoshop først.


Her tegner jeg av notene på reveljen som spilte over militærleiren hver morgen. Trompetfanfare. Ingen som trengte vekkerklokke der, nei.


Som en del av illustrasjonsteknikken photoshopper jeg inn noen bilder også. Det kan være tekstiler, tapeter, plakater, leker osv. Jeg synes det blir litt mer liv i illustrasjonene på den måten, det kan også være elementer som leseren kan kjenne igjen fra sin egen barndom på 80-tallet. Her er for eksempel et oppslag fra et Donald-blad, det vil si, det er et midlertidig bilde, for jeg har ikke fotografert det oppslaget jeg skal ha med enda.


Et lite nærbilde fra forrige bilde som viser den røffe blyantstreken som er i ferd med å bli fargelagt.

Det er umulig å forestille seg hvor mye arbeid som ligger bak hvert oppslag i en tegneserieroman (eller andre kreative prosesser for den saks skyld), men nå som jeg har lagd ørti skisser, tidslinjer, samla historier, utvikla karakterer og begynner å få dreisen på illustrasjonsteknikken, burde jeg klare å jobbe ganske effektivt og få produsert mye fremover. Det er nå det begynner å bli skikkelig moro å jobbe med denne historien!

Noen ferdige sider kommer jeg til å legge ut snart. Får ikke jobba så mye om dagen, har ei syk lita loppe som blir helt ko-ko av å ikke få dratt i barnehagen, og da blir jammen mamman ko-ko også. Pappan har allerede vært ko-ko i noen dager, så nå krysser vi fingrene for at det blir barnehage igjen i morgen, hvis ikke så tror jeg at vi må ringe Nannyhjelpen.

--------

Some screenshots from my work process. I work on a graphic novel based on my childhood memories.

søndag 13. februar 2011

Kulde og knekkebrød


Batman: Er det ikke litt for kaldt til gå ut i dag? Jeg har ikke ullundertøy under drakta.
Stripa: Grrrr. Bark bark. Woof woof.
Parakitt-baby: Kurr kurr.
Gizmo: Jeg har jo pels, det skal gå greit.
Gulrot-baby: Neeei, tror jeg blir inne.

Jeg som trodde våren var i anmarsj, men snakk om å lure seg sjøl! Nå sklir vi rundt på isen i Oslo i maaange minus igjen, og det er så kaldt og vondt at jeg får tårer i øynene og rim i øyenvippene. Men til tross for småsyk liten loppe måtte vi ut for å se og kjenne på vinterdagen. Den er jo fin. Men kald.


Det skjer av og til undere. I dag da jeg sto opp, så sovna far og sønn igjen. Så jeg hadde en morgenstund for meg sjøl! Det er ikke ofte.


Helt stille i leiligheten.


Hva skal man gjøre når ingen trenger deg? Bake knekkebrød så klart. Jeg innrømmer gjerne at jeg har blitt inspirert av knekkebrødbølgene som slår inn over bloggverdenen om dagen. Jeg vil også lage mine egne knekkebrød! Sånn til vanlig rører jeg ikke kjøkkenet, og jeg lover at dette blir det første og siste bildet av mat på min blogg. Bloggen som jeg i utgangspunktet oppretta for å blogge om masterprosjektet mitt. Og nå er det bilder av knekkebrød her!?! Prøver jeg å bake meg vekk fra hele mastergraden som snart skal leveres? For jeg har jammen ikke blogga mye om det prosjektet.

PS: Knekkebrødene mine blei dritgode. Fikk også godkjent av min faste kokk.

-------

Still freezing cold in Oslo and I made crispbread for breakfast.

søndag 6. februar 2011

Varm kjølebag


Denne praktfulle kjølebagen snappa jeg til meg for 30 flis på Marita-butikken som ligger på Grünerløkka. Mulig den skal brukes som kjølebag til sommeren..


..men akkurat nå er den perfekt til å oppbevare garn i!

fredag 4. februar 2011

Joker (Nord?)Jeg samler på litt av hvert, deriblant jokere. Nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg er en så veldig aktiv jokersamler, men om jeg kommer over en kortstokk tusker jeg til meg jokeren om jeg ikke har den fra før.

Det jeg liker så godt med å samle på ting er å se variasjonen over et tema, i dette tilfelle jokere. Det er mange måter å illustrere en joker på, men det er tydeligvis en del symboler som hører jokeren til, som den staven han har i handa. Hva er det for en stav? Tryllestav? Plagestav? Kløpinne? Jeg har prøvd å lese litt om jokere, men da kommer bare han der fra Bættmæn opp. Jeg har hatt større hell når jeg søker på hoffnarr og har funnet ut følgende:

En hoffnarr er en profesjonell spøkefugl eller gjøgler, som hadde til oppgave å more fyrster og deres hoff, særlig under måltidene. Som fast institusjon tilhører hoffnarrene i Europa middelalderen og opphører i de fleste land på 1600-tallet. Hoffnarren var ofte dverg og kledd i en særpreget drakt, f.eks. med bjeller. Han kunne snakke fritt og fikk ofte sagt hva ingen ellers ustraffet kunne komme frem med.

Ja, ser man det. Det var dagens lekson om hoffnarrer.


Klarinettjoker


Rotejoker


Spasere-på-humle-joker


Elefantjoker (hva i alle..)


Klovnejoker med alladinlampe


Ropejoker med valentinkort


Spille-på-bjelle-joker


Beinløs joker


Heksejoker.. eller. Hva i all.. er detta for joker? Det er iallefall ikke en joker jeg ville støtt på i en mørk bakgate!

(Vil du vrenge eller vri?)
---------

My small joker collection.

tirsdag 1. februar 2011

Alternativt Oslokart

Dykk i arkivet! Jeg rydder litt på harddisken om dagen, og da dukker det opp litt av hvert. Jeg har finni en del morsomme arbeider og bilder som jeg kommer til å legge ut etterhvert, her er det mye billig moro og mange arbeidstimer som ligger bak.


Først ut er vårt alternative Oslokart som jeg lagde i samarbeid med interiørarkitekt Are Fredrik Berg som et skoleprosjekt i 2008. KHiO samarbeider med BI hvert år der studentene skal lage business av design, og vi settes sammen i grupper fra Kultur og Ledelse på BI og Design fra Kunsthøgskolen i Oslo. Det dukker opp ganske mange rare forretningsideer, og noen har faktisk blitt noe av på ordentlig.


Gruppa mi lagde et Oslokart for turister som ville bli kjent med det ekte Oslo, og gå utenom turiststrømmene. Målgruppen var unge turister mellom 16 og 35 år, både fra utlandet og norske.


Jeg og Are lagde kartet mens BI-folka tok seg av markedsføring og strategi.


Et superdupert brett-ut kart som viser deg vei til de beste grafittiveggene, steder å bruke rullebrett, de beste handlegatene på Løkka, søndagsmarkedene, små og rare severdigheter og alle parkene man kan slange seg i.


Oslo er jo Norges grillhovedstad nummer 1, så logoen blei til i en stilisert røysky som kommer fra denne karen.


Oslo kan også ha mye dårlig vær, så papiret kartet skulle trykkes på måtte være vannavstøtende.


Det er ikke så lett å vise kartet i sin helhet, men det ser sånn her ut.


Her er noen detaljer. Det ligger noen og soler seg og drikker øl på St.Hanshaugen!


Pønkeren holdet til utenfor Blitz og nede på Aker Brygge står ei spray-tan berte. Ingen fordommer på dete kartet, nei!


Det er Are som har tegna bygningene og jeg som har lagd karakterene.


Her er personene som befinner seg på kartet! Kan du gjette hvor i Oslo de oppholder seg til vanlig?


Da skoleprosjektet var over glemte vi kartet, men jeg synes absolutt det burde blitt jobba videre med og gitt ut. En ulempe er at vi ville ha det reklamefritt, da blir det plutselig lite penger i kassa til produksjon. men man kan jo selge det?