søndag 21. november 2010

Søndag på Norsk Folkemuseum

Tja, ikke denne søndagen. Men søndag for to uker siden.
Norsk Folkemuseum i Oslo er virkelig en perle, dit burde vi dra oftere! Men med kompaktkamera, høstlys og flatt batteri ble det ikke mange bildene denne gangen. Vi får prøve igjen til våren. Den som har mulighet kan jo få med seg julemarkedet som skal være der snart. Da kan man sikkert få kjøpt noen fine julegaver som for eksempel en vidjespenning, en død skjæreunge, et skålbrott, to bukkehorn, en blei eller en utgått skosåle.

------

Sunday two weeks ago at Norsk Folkemuseum in Oslo.

fredag 19. november 2010

Utstilling av uferdige prosjekter


I går hadde vi på Mastefag Design en miniutstilling der vi viste frem våre uferdige prosjekter.


Jeg viste frem et knippe skisser, karakterer og ideer.


Møbeldesigner Teresa viste frem en katedral av et sitteredskap. Eller liggeredskap. Hvileredskap?


Men tydeligvis har jeg vært mest opptatt av å drikke vin og mingle med de ultrahippe og håtte, så skravlesjuk har jeg vært at jeg har glemt å ta bilde av resten. Men jeg kan love dere at der var det mye som var bra.

----------

Yesterday the students at MA Design had a work in progress exhibition. I showed some sketches and ideas from my story and furniture designer Teresa showed her.. couch?
Forgot to take pictures of the rest, I drank wine and talked too much.

mandag 15. november 2010

Fine bøker fra det glade 60-tall

I helga kom jeg (og mamma) over disse vakre bøkene på Fretex Åssiden. 5 bind av Barnas Verden, gitt ut av Aschehoug i 1962.Jeg synes alt var vakrere før, og det vil jo si at jeg begynner å bli gammal! Jeg vet jo at jeg har en svakhet for skandinavisk 60-tall, men nå må jeg passe meg, for snart mener jeg vel at alt var mye bedre under krigen.

Men disse bøkene ER de vakreste jeg har stt på lenge, 60-tall eller ikke.

--------

I found these beautiful vintage childrens books at a local thrift shop. Norwegian book design from the 60s.

onsdag 10. november 2010

MorgenkaffediktetJeg var først i klasserommet i dag, drakk ei presskanne med kaffi, og så kom den første snøen i Oslo. En fin dag på Kunsthøgskolen.

Morgenkaffediktet er skrevet av Jan Erik Vold. Han besøkte klassen min på KHiO da vi hadde som skoleoppgave å velge ut 7 av dikta hans som vi skulle håndsette i blysats og trykke på gamlemåten på skolens boktrykkerverksted. Han leste noen dikt, vi snakka om dikta hans, og han fortalte noen historier fra livet sitt. Han fikk tårer i øynene og ga Ronja en klem fordi han syntes hun sa noe fint om kjærlighet.

--------

First snow in Oslo today and the morning coffee poem.

fredag 5. november 2010

Resultatene fra høstens loppesesong

Loppesesongen nærmer seg slutten, buhu! Jeg har ikke fått vært på så mange i år, men vi har likevel fått en god del fine skatter i hus denne høsten. Mye porselen blant annet. Vi har jo nok porselen, så det er bare å innse at jeg har blitt en samler. Det er skandinaviske godbiter fra 50- og 60-tallet som er det første jeg ser etter, jeg har utvikla et ganske bra drageblikk som kan spotte godbiter på lang avstand.


Dette settet med sukkerskål og fløtemugge er fra Egersund. Vet ikke hvordan evt. resten av settet ser ut, men det skal jeg finne ut og jakte ned!


Jada, Bambi og vennene han er poppis her i huset òg. Må innrømme at jeg har sett flere store dådyrsamlinger på diverse blogger, så jeg har fått lyst på min egen lille flokk. Fra før samler jeg jo bare på hester, dinosaurer, dansedamer, sjiraffer, cowboyer og monstre. Klart jeg må ha en dådyrsamling også!
Noe av det jeg er mest fornøyd med fra denne loppesesongen er dette settet Arom fra den svenske porselensfabrikken Rörstrand, lagd av Marianne Westman som jobba på fabrikken mellom 1950 og 1971.


Jeg liker typene, fargene, formen.


Jeg har mange flere loppekupp som venter på å bli fotografert, men det er ikke så enkelt å få bra bilder i dette høstmørket.

----------

Some of the thrifted treasures I´ve collected this fall. I love Scandinavian porcelain from the 50´s and 60´s, this is always the first things I´m looking for when I get to a flea market.

tirsdag 2. november 2010

Karakterutvikling og valgets kvaler
Masterprosjektet mitt er å lage en illustrert historie om hvordan det var å vokse opp i en militærleir i Finnmark på 80-tallet. Den er delvis selvbiografisk og en blanding av oppvekstskildring, lokalhistorie og forsvarshistorie. Akkurat nå jobber jeg med karakterutvikling og prøver å finne ut hvordan mennesker og dyr skal se ut i historien min. En av oppgavene jeg har lagd for meg selv er "lag 200 forskjellige karakterer". På den måten prøver jeg å tøye grensene mine som illustratør og se om jeg kommer opp med nye teknikker og nye karakterer.

Her er altså en samling av noen av de snåle figurene som bor i skisseboka mi og på harddisken min om dagen. Noen har jeg lagd tidligere, og noen spesielt for prosjektet. Her er både jeg selv, pappa, farfar, den lokale kjøpmannen og mange andre jeg ikke vet hvem er.


Ofte er illustrasjonene kulere når de ikke er "ferdiggjort".


Jeg jobber også med å lage et par oppslag av den samme historien fortalt med 4-5 ulike formater og illustrasjonsteknikker. På den måten ser jeg hva som kan passe best til historien min i tillegg til å eksperimentere og tøye grensene for hva en tegneserieroman kan være.
Akkurat denne teknikken er den "klassiske" tegneserieteknikken, stående format, blekk og til slutt fargela jeg den i Photoshop. Måtte prøve det ut, men det er ikke en teknikk jeg kommer til å bruke. Flaks, si. jeg behersker den ganske dårlig.

Jeg vil at uttrykket i historien skal være visuelt vakkert, snertent, morsomt, klart, tydelig, detaljrikt, enkelt, naivt og eksperimentellt. Ikke lett. Nei, ganske vanskelig faktisk. Jeg ønsker meg selv lykke til videre. For snart må jeg ta et valg. Du-tu-du-tu-ru-tu-tuuUU! (sånn skrekkfilmlyd)

-----------

I´m working on the characters for the graphic novel I make for my MA degree at Oslo National Academy of the Arts. It´s not easy to figure out how they´re gonna look. But soon I have to make a choice.